Korábbi fesztiválok

Héttorony Fesztivál, 2019. november 8-20.

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál!

Makovecz Imrétől 2011 őszén végleg elbúcsúztunk ugyan, de emléke, kisugárzása, szellemi hagyatéka tovább munkál bennünk. Ezért minden év novemberében megrendezzük tiszteletére a határokon is átívelő Héttorony Fesztivált. Az idei a nyolcadik, aminek a programján és szervezésén majd egy éven keresztül dolgoztunk. Az eseménysorozat megtervezése során továbbra is azt tartottuk a legfontosabbnak, hogy a népzene és világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához is, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára, és lelki gyökereinkre ráirányítsuk a figyelmet. Így – többnyire a Mester épületeiben zajló hangversenyek mellett – építészeti kiállítások, szakmai beszélgetések várják idén is a közönséget, melyekben bemutatkoznak olyan kortárs képzőművészeti, táncos és tervező műhelyek, melyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük kiindulópontjának.

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között. Ennek értelmében az idei fesztivál nyitókoncertje a Tolna megyei több nemzetiségű faluban, Kakasdon lesz. Azután hangsebességgel száguld a fesztivál Zalaszentlászló, Szigetvár, Neszmély, Csenger, Százhalombatta, Makó és Lendva között. November 20-án – ahogyan minden évben szoktuk –, közösen megkoszorúzzuk Makovecz Imre emléktábláját a Villányi út 8. szám alatt. Ezen a napon született. Aznap este egy időben tartjuk majd a fesztiválzáró gálakoncertet Kassán, Csíkszeredán és a Budai Vigadóban. Rendkívüli hangversenyek lesznek ezek! Már csak azért is, mert a világháló segítségével megpróbáljuk néhány percre élőben összekapcsolni a helyszíneket, ezzel is erősítve összetartozásunkat.

Remélhetően idén is több alkalommal sikerül majd összekötnünk az eget a földdel, s a lenyűgöző terekben különleges élményt nyújtanunk az érdeklődőknek.

Szeretettel várunk mindenkit az eseménysorozatra!

Kiss Ferenc

művészeti vezető

folytatás

Héttorony Fesztivál, 2018. november 7-20.

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál!

Számunkra az Ünnep hava. Idén már tizedik alkalommal! Hogyan is kezdődött?
1992-ben felépült Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirált minket arra, hogy megrendezzük az első Héttorony Fesztivált. Néhány éve megújítottuk arculatát, és új elemekkel gazdagítottuk hagyományos programsorozatait. A rangos népzenei és világzenei előadók produkciói mellett helyet ad olyan kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyeknek, alkotásoknak is, melyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük fundamentumának. Vándorfesztivál lévén, nyitottunk a szomszédos országok magyarsága felé is, és több határon túli állomást is rendszeresen felkeresünk.

Idei helyszínek:
Budapest – Makovecz Központ és Archívum, Fonó Budai Zeneház, Budai Vigadó
Csíkszereda (Ro) – Millenniumi-templom
Kolozsvár (Ro) – Törökvágási református templom, Rhédey Café
Szigetvár – Vigadó Kulturális Központ
Kakasd – Faluház
Paks – Szent Lélek Templom
Csenger – Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Nagygéc – Megmaradás Háza és Megmaradás Temploma
Tokaj – Paulay Ede Színház
Bak – Faluház Budapest

Végezetül Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót hagy idézzem kedvcsinálónak:

„Ahogy a költő mondja: épít vagy ront, de nem henyél az ember. Ha nem tanul meg szépet alkotni, akkor bekeni a falat sárral, és betöri a buszmegálló ablakát, mert változtatni akar a világon. Ha nem tanítjuk meg építeni, akkor rontani fogja. És nem csak a világot rontja, hanem a saját életét is, mert nem részesül a teremtés, a szép alkotás örömében. És ezt szolgálja ez a kiállítás, ez a gyűlés, az egész fesztivál. Az ilyen együttlétek, az egymásnak való örvendés, az együtt alkotás a társadalmat, a nemzetet és az egyén egészségét szolgálják.”

Remélem, kedvet kaptak. Ha igen, szeretettel várjuk Önöket, vegyenek részt az Ünnepen. Jó szórakozást kívánunk mindnyájuknak!

Kiss Ferenc

folytatás

Héttorony Fesztivál, 2017. november 9-20.

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál!

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirált minket arra, hogy megrendezzük az első Héttorony Fesztivált. Néhány éve megújítottuk a fesztivál arculatát és új elemekkel gazdagítottuk hagyományos programsorozatait.

Az általában Imre napja (nov. 5.) és Makovecz Imre születésnapja (nov. 20.) között megrendezett összművészeti fesztivál a Mester épületeiben zajlik, és szellemi hagyatékát hivatott megismertetni a nagyközönséggel. A rangos népzenei és világzenei előadók produkciói mellett helyet ad olyan kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyeknek, alkotásoknak is, melyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük fundamentumának.

Az idén ünnepeljük a rendezvénysorozat 15. születésnapját!

Az idei november így hát az Ünnep hava számunkra.

Vándorfesztivál lévén, nyitottunk a szomszédos országok magyarsága felé is, és több határon túli állomást is rendszeresen felkeresünk. Makovecz lenyűgöző tereiben különleges élményt nyújtanak a színvonalas koncertek. Összekötik az eget a földdel, és ráirányítják a figyelmet a zene és építészet szerves kapcsolatára. Minden helyszínen Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések, táncházak várják a közönséget.

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a Mester épületei és szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

Mindezek jegyében szeretettel invitálom Önöket erre a szép és rangos eseménysorozatra! Vegyenek részt az Ünnepen, jó szórakozást kívánunk mindenkinek!

Kiss Ferenc

folytatás

Héttorony Fesztivál, 2016. november 4-20.

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál!

Idén már ötödik alkalommal, hiszen Makovecz Imre éppen öt évvel ezelőtt hagyott itt minket, s a határokon átívelő rendezvénysorozatot az ő emlékének szenteljük minden ősszel. Az elnevezést az 1992-ben épült, és szinte azonnal nemzeti jelképpé vált Sevillai Magyar Pavilonja sugallta. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a hazai népzene és világzene csúcsteljesítményei eljussanak a szomszédos országok magyarságához, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára is ráirányítsuk a figyelmet. Így a hangversenyek mellett az életművet, és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések várják a közönséget.

Nem feledkezünk meg Bartók születésének évfordulójáról sem, így a Gálaműsoron – november 20-án a Pesti Vigadóban – az ő művei hangzanak el kortárs megfogalmazásban, rangos művészek előadásában.

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

Remélhetően sikerül idén is több alkalommal összekötnünk az eget a földdel, s a lenyűgöző terekben különleges élményt nyújtanunk minden érdeklődőnek.

Szeretettel invitálom Önöket az eseménysorozatra!

Kiss Ferenc művészeti vezető

folytatás

Héttorony Fesztivál, 2015. november 5-20.

Makovecz Imre építész idén lenne 80 éves!

1992-ben épült fel világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirált minket arra, hogy megrendezzük az első Héttorony Fesztivált. Néhány éve megújítottuk a fesztivál arculatát és új elemekkel gazdagítottuk hagyományos programsorozatait. Idén a Fonó Budai Zeneházból indulunk el a születésnapra fókuszáló konferenciával, és Erdélyt, Kárpátalját, Szlovéniát is bejárva a Zeneakadémián egy ünnepi koncerttel zárunk.

Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a hazai népzene és világzene csúcsteljesítményei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsuk a figyelmet. A koncerteken kívül Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések, valamint a gyermekeket a hagyomány szeretetére ösztönző műsorok várják a közönséget.

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a Mester épületei és szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

Mindezek jegyében szeretettel invitáljuk Önöket erre a szép és rangos eseménysorozatra!

Kiss Ferenc - művészeti vezető Csernyus Lőrinc - építészeti tanácsadó

Horváth László - fesztiváligazgató

folytatás

Héttorony Fesztivál, 2014. november 4-22.

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirált minket arra, hogy megrendezzük az első Héttorony Fesztivált. Nemrég megújítottuk a fesztivál arculatát és új elemekkel gazdagítottuk hagyományos programsorozatait. Idén Visegrádról indulunk és Erdélyt, Kárpátalját, Szlovéniát is bejárva Szlovákiában, Révkomáromnál hajózunk be. Fontosnak tartjuk, hogy a hazai népzene és világzene csúcsteljesítményei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsuk a figyelmet. A koncerteken kívül Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések, valamint a gyermekeket a hagyomány szeretetére ösztönző műsorok várják a közönséget.

Hét torony, tíz kiállítás, húsz helyszín, huszonöt koncert, ötven előadó, száz művész!

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a Mester épületei és szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

7 torony fesztivál 2014 = (10 kiállítás + 20 helyszín) + (25 koncert + 50 előadó) + 100 művész
19 nap

A többismeretlenes egyenlet megoldását megtudod, ha eljössz!

Kiss Ferenc - művészeti vezető Horváth László - fesztiváligazgató

folytatás

Héttorony Fesztivál, 2013. november 6-20.

2013 őszén – a Fonó Budai Zeneház szervezésében – másodszor indítjuk el a fesztivált a Kárpát-medencében! Helyszínei a 2012-es évhez hasonlóan  átnyúlnak a határokon. Egy-egy nagyszabású programot szervezünk a Makovecz Imre tervezte kolozsvári református templomban,  a lendvai Színházba, a makói Hagymaházba, ahogyan Beregszászra, Kassára és Szabadkára is eljutunk. A gálakoncertre az újbudai, Villányi úti Szent Imre templomban kerül sor Budapesten, Makovecz Imre egykori lakhelyének szomszédságában.
folytatás

Héttorony Fesztivál, 2012. november 8-20.

A Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. A Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.folytatás