Programok

NOV

Budapest - 2017. november 9. - Budai Ciszterci Szent Imre templom

19:00 Ünnepélyes fesztiválmegnyitó, beszédet mond: Sáros László György DLA

19:10 A Pro Musica Leánykar hangversenye, vezényel: Szabó Dénes (Nyíregyháza)

NOV

Csíkszereda (Románia) - 2017. november 10. - Millenniumi-templom

18:00 Kiállítás: Sevilla ’25 tervező: Makovecz Imre, megnyitja: Csernyus Lőrinc főépítész.

19:00 Berecz András és Berecz István: „Evezők csillaga”

21:00 Héttorony Táncház: muzsikálnak Kacsó Arnold és barátai, éneket tanít Berecz András, házigazda: Berecz István és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
Helyszín: Nemzeti Székely Népi Együttes Székháza (Temesvári sugárút 6.)

NOV

Kolozsvár (Románia) - 2017. november 11. - Törökvágási református templom

18:45 Makovecz Anna képzőművész „Én vagyok a táj” c. kiállítása, megnyitja: Csernyus Lőrinc építész

19:00 Szent Efrém Férfikar koncertje

20:00 Balázs Elemér Group koncertje
Helyszín: Rhédey Café (Kolozsvár, Fő tér)

NOV

Szigetvár - 2017. november 12. - Vigadó Kulturális Központ

Fényfestészet a Vigadó homlokzatán

18:00 Kiállítás: „Összekötni az eget és a földet” címmel válogatás Makovecz Imre munkáiból
A kiállítást megnyitja Dévényi Sándor DLA

18:30 Magyar Állami Népi Együttes: Tánckánon - Hommage á Kodály Zoltán

NOV

Bécs - 2017. november 13. - Hundertwasser Musem

18.00 Tárlatvezetés a Hundertwasser kiállításon a Héttorony fesztivál résztvevői számára

19:00 A magyar organikus mozgalom Kós Károlytól Makovecz Imréig Anthony Gall előadása (angol nyelven).

19:45 „Elmúlás a nádtetők alatt. Mezőség elveszett épületei” Henics Tamás előadása (angol nyelven)

20:30 Barabás Lőrinc Live Act koncert

NOV

Makó - 2017. november 14. - Hagymaház

18:00 „Táltos dobok üzenete” kiállítás Nagy Mari és Vidák István textilművészek, valamint ifj. Vidák István és Vidák Anna nemezkészítők munkáiból.
Megnyitja: Csernyus Lőrinc építész, közreműködik Fábri Géza és Ivánovics Tünde

19:00 Huun Huur Tu koncert

NOV

Zalaegerszeg - november 15. - Keresztury Hangverseny és Kiállítóterem

17:00 Kiállítás: Makovecz Imre Naplója I.-II. Megnyitja Fülöp Tibor építész

17:30 „Előadás Kaposvárott 1977-ben” Részletek Makovecz Imre naplójából, elmondja Hüse Csaba színművész

18:00 A Lajkó Félix Trió koncertje

NOV

Paks - 2017. november 16. - Szent Lélek Templom

18:00 Kiállítás: Makovecz Imre templomai, megnyitja: Horváth László fesztiváligazgató

18:30 Csizmadia Anna és barátai koncertje

19:30 20 éves a Fonó Zenekar – ünnepi koncert

NOV

Siófok - 2017. november 17. - Evangélikus Templom

18:00 Kiállítás: Makovecz angyalai. Megnyitja Csernyus Lőrinc főépítész

18:30 Braca Teofilovici koncert (Szerbia)

19:00 A Cimbalom Brothers koncertje

NOV

Budapest - 2017. november 19. - Fonó Budai Zeneház

16:00 Kiállítás: Sevilla ’25 makett. Megnyitja: Turi Attila építész
Filmvetítés: Katedrális – Magyarország Sevillában. Czencz József filmje

17:00 Vetettem gyöngyöt címmel Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás koncertje.
Vendég: Bognár Szilvia és Novák Péter

NOV

Budapest - 2017. november 20. - Pesti Vigadó

19:30 Fesztiválgála a Pesti Vigadóban. Zárszó.

19:40 Dresch Mihály gálakoncertje
(Dresch Misi Vonós Quartett & Dresch Quartett közös műsora)

×

Kiss Ferenc irodalomtörténész

A beregszászi Kiss Ferenc emlékműsor mottóját Vári Fábián László Világtalan csillag című verséből kölcsönöztük. A megemlékezéssel egyrészt az a célunk, hogy a kárpátaljai fiatalság (középiskolások, egyetemisták) és pedagógusok figyelmét felhívjuk arra, hogy van egy neves ugocsai származású irodalomtörténészünk, akinek az életművét több szempontból is érdemes tanulmányozni. Másrészt, hogy a kárpátaljai szakemberek közelebb kerüljenek Kiss Ferenchez, hogy olvassák műveit, ismerjék meg jobban a munkásságát, és adják tovább gondolatait az újabb nemzedékeknek. Mivel a program elsősorban művészi elemekre épül, neves alkotók, előadók és közéleti emberek közreműködésével, reméljük: a laikusok, az „utcáról bejövők”, a falusi köznép és értelmiség számára is felejthetetlen élményt nyújt majd a rendezvény.

Kiss Ferenc irodalomtörténész, Kosztolányi, Nagy László és az ifjabb költőnemzedékek kutatója Kárpátalján, Tiszapéterfalván született 1928. nov. 11-én. Debrecenben érettségizett és ott szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát. Az egyetemi könyvtárban dolgozott, majd két évig a magyar irodalmi tanszéken tanított. Az 1956-os forradalomban való részvétele miatt letartóztatták és bebörtönözték, emiatt sokáig nem tudott elhelyezkedni. 1962-től az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, 1984-től a szegedi tanárképző főiskola tanára. A hatvanas évek végétől a „népi” ellenzék egyik kulcsembere.

Súlyos agyvérzése 1987-ben munkaképtelenné tette és élete végéig kirekesztette a közéletből is. 1999 őszén hagyott itt bennünket. Megrázó temetése óta eltelt 12 év, s ez idő alatt gyakran érezhettük úgy, mintha méltatlanul megfeledkeztek volna róla. Mintha szándékosan elhallgatnák. Ekkor, 2012. májusában tanítványai, Bakos István és Kiss Gy. Csaba kezdeményezésére a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Írók Szövetsége rendezett az Eötvös Kollégiumban egy emlékülést, ahol barátai, pályatársai, tanítványai és rokonai mesélték el hozzá fűződő élményeiket. Itt fogalmazódott meg egy olyan Kiss Ferenc emlékkönyv megvalósításának gondolata is, amely ezen emlékezések és munkássága megkerülhetetlen eredményeinek, értékeinek méltatása és elemzése mellett tartalmazná néhány fontos, publikálatlan írását is, mint a Napló, vagy a „Felirat”. A közel 500 oldalasra bővült, hiánypótló kordokumentumokat is tartalmazó, eddig ismeretlen képekkel illusztrált Kiss Ferenc Emlékkönyv – egy példásan szép összefogás eredményeként – idén októberben jelenik meg a Kairosz Kiadó gondozásában, az irodalmár 85. születésnapjára. Bemutatója november 16-án lesz a beregszászi főiskolán, ahol felavatjuk Rieger Tibor bronzba öntött Kiss Ferenc portréját is.

Bezárás
×

Kiss Ferenc: A Holdudvarház dalai – Etnofónia

Vedres Csaba szimfonikus hangszerelésében

Közreműködik a Zuglói Filharmónia, Szent István Király Szimfonikus Zenekar, az Etnofon Zenei Társulás, Bognár Szilvia, Horváti Kata és Szvorák Katalin.
Vezényel: Makovecz Pál

Egy mese szerint a Jóisten egyszer lenézett a Földre. Ott is a szép Magyarország közepére, de nagyon szomorú lett attól, amit látott: szegénység, széthúzás, keserűség, bánat emitt, amott meg a méltóságok dőzsölése és ádáz fenekedése ellene és kedvenc népe ellen.

Megtanácskozta hát angyalaival, hogy mitévő legyen, aztán Fergeteg havának egyik éjjelén elküldte seregét a Földre. Az angyalok selyemkötelet fűztek át a Kárpát-medence határán, és szőröstül-bőröstül, levegőstül, hegyeivel, vizeivel, építményeivel, mindenféle kincseivel, élőlényeivel, magyarokkal és más népeivel együtt felvitték a Hold innenső oldalára, és letették a Viharok Óceánja és az Esők Tengere határán. Mikor az emberek és állatok felébredtek, csak dörzsölték a szemüket, hová kerültek. A Nap ugyanúgy világított az égen, de az éppen lemenő Hold helyett a Földet látták, a saját országuk helyén pedig csak egy nagy folt sötétellett.

Akkor szólt az Úristen. Kedveseim, mostantól ez a ti hazátok, Holdudvarház a neve. Itt nem bánt titeket senki, itt véget vethettek minden rossznak, ami befészkelte magát közibétek. Szálljatok magatokba, szabaduljatok meg bűneitektől és javuljatok meg saját akaratotokból. Aztán majd eldöntitek, akartok-e visszamenni, vagy sem. Ennél többet nem segíthetek.

Azzal ismét magára hagyta a magyarokat, ki tudja mennyi időre.

Kiss Ferenc hangépítész ebben a négytételes zeneművében megpróbálta rekonstruálni a mesebeli Holdudvarház muzsikáját. Mi maradhatott fent zenei műveltségünkből, mi az, ami fontos lehet még számunkra egy ilyen fordulat után? A kortárs hangzású, de sok részletében parasztzenei modorban előadott régi és újabb dalok szimfonikus hangszerelését Makovecz Imre is sürgette annak idején. Most elkészült. Az ő tiszteletére szóljon!

Tételek: Árnyak (Fúdogál a szellő, Ady verbunkja, Katonadal); Elrendelve (Kaszás e földön, Halottas, Harag napja); Játék (Leányok, Dudaverseny); Kötelékek (A bujdosó álma, Jó hogy vagy, Vándordal Brassótól Brüsszelig)

Bezárás