Fesztiválköszöntő

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál!

Számunkra az Ünnep hava. Idén már tizedik alkalommal! Hogyan is kezdődött?
1992-ben felépült Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirált minket arra, hogy megrendezzük az első Héttorony Fesztivált. Néhány éve megújítottuk arculatát, és új elemekkel gazdagítottuk hagyományos programsorozatait. A rangos népzenei és világzenei előadók produkciói mellett helyet ad olyan kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyeknek, alkotásoknak is, melyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük fundamentumának. Vándorfesztivál lévén, nyitottunk a szomszédos országok magyarsága felé is, és több határon túli állomást is rendszeresen felkeresünk.

Idei helyszínek:
Budapest – Makovecz Központ és Archívum, Fonó Budai Zeneház, Budai Vigadó
Csíkszereda (Ro) – Millenniumi-templom
Kolozsvár (Ro) – Törökvágási református templom, Rhédey Café
Szigetvár – Vigadó Kulturális Központ
Kakasd – Faluház
Paks – Szent Lélek Templom
Csenger – Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Nagygéc – Megmaradás Háza és Megmaradás Temploma
Tokaj – Paulay Ede Színház
Bak – Faluház Budapest

Végezetül Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót hagy idézzem kedvcsinálónak:

„Ahogy a költő mondja: épít vagy ront, de nem henyél az ember. Ha nem tanul meg szépet alkotni, akkor bekeni a falat sárral, és betöri a buszmegálló ablakát, mert változtatni akar a világon. Ha nem tanítjuk meg építeni, akkor rontani fogja. És nem csak a világot rontja, hanem a saját életét is, mert nem részesül a teremtés, a szép alkotás örömében. És ezt szolgálja ez a kiállítás, ez a gyűlés, az egész fesztivál. Az ilyen együttlétek, az egymásnak való örvendés, az együtt alkotás a társadalmat, a nemzetet és az egyén egészségét szolgálják.”

Remélem, kedvet kaptak. Ha igen, szeretettel várjuk Önöket, vegyenek részt az Ünnepen. Jó szórakozást kívánunk mindnyájuknak!

Kiss Ferenc

Zárszó

Azt gondolom, hogy az építész egy varázsló és az építészet egy varázslat. Az alkotás, a teremtés folyamatának a varázslata. Aminek szerves része a zene, a hang és persze a csend. Makovecz Imre mindig az építés drámájáról beszélt. Mely dráma véget ért, ha az épület elkészült. A személyes Isten is elhagyta a házat. Megszűnt a zene is. Talán az építész még később is emlékszik az építés zenéjére. Talán nem. De az akkordok, a dallamok, szólamok ott vannak a térben, a falakban, a tetőkben, egyszóval a házban. Ha az épület száz évig áll akkor száz évig. Ezért sem mindegy, hogy milyen anyagokból tervezünk és építünk. Mikor visszük át a hangzást a szerkezetbe, az ornamentikába, a fénybe és a sötétségbe. Mindig is irigyeltem azokat, akik hangszereken tudnak játszani. Megszólaltatnak „néma” tárgyakat. Ha mindezt egy olyan térben teszik, amelynek egyik alkotó eleme a végtelen zene, az felemelő érzés lehet a számukra. Makovecz Imre terei hangzó, zengő terek. Ahol öröm lehet zenélni. Számomra ez a Héttorony Fesztivál.

Csernyus Lőrinc